Horkol a gyermek: vegyük komolyan

Magyarországon a gyermekek mintegy 30-40 százaléka horkol. Ebből 1-3 százalék az, akinek súlyosabb alvási betegsége, úgynevezett alvási apnoe-szindrómája van. A betegség lényege, hogy kizárólag alvás alatt, alvásóránként több mint öt alkalommal légzéskimaradás lép fel, és ez mikroébredéseket eredményez. Ami azt jelenti, hogy a gyermek éjszaka sem pihen. A betegség kiderítéséhez kivizsgálásra van szükség – figyelmeztet dr. Benedek Pálma.

Az alvászavarhoz vezető légúti szűkületet az esetek nagy többségében a megnagyobbodott orr- és/vagy garatmandula okozza. Hazánkban is egyre nagyobb számban találkozhatunk kövér gyermekekkel, akiknél gyakrabban fordul elő a légzéskimaradás. Gyermekeknél mindig számba kell venni a fejlődési rendellenességeket, amely érintheti a koponyát vagy a gégét is.

Talán nem is gondolnánk, de az obstruktív apnoe tünetegyüttes viszonylag gyakori gyerekkori probléma, átlagosan minden ötvenedik gyermeket érinti. Nem normális dolog, hogy egy gyermek horkol. Egészséges gyermeknek halkan kell levegőt vennie. Ha horkol, ott valamit keresni kell. Ilyen esetben a szülők mindenképpen forduljanak orvoshoz - javasolja dr. Benedek Pálma, központunk szomnológus főorvosa.

A főorvosnő szerint az alvási apnoe-szindróma leggyakrabban 3-8 éves gyerekeknél fordul elő. Tipikus éjszakai tünete a horkolás, légzéskimaradás, ezen kívül azt láthatja a szülő, hogy különös testhelyzetet vesz fel a gyermek, hogy levegőt kapjon.

Súlyosabb esetben alvajárás, ágybavizelés is előfordulhat. A nappali tünetek közé sorolható a fáradékonyság, a hiperaktivitás, a fejfájás, a figyelemzavar, a tanulási nehézség, koncentrálóképesség csökkenése.

A leggyakoribb ok a garat- és az orrmandula megnagyobbodása, ami műtéttel egyszerűen kezelhető, azaz a gyerekek 80-90 százaléka így meggyógyítható.

Súlyos esetben, kezelés nélkül szív- és érrendszeri, valamint tüdőbetegségek, esetenként légzési elégtelenség alakulhat ki.