Orrmandula eltávolítás

Az orrmandula eltávolítása az orrmandula orrgaratból való műtéti eltávolítását jelenti. Az orrmandula egy nyirokszövet, amely az orrüreg mögött, az orrgaratban helyezkedik el, és felnőttkorra rendszerint eltűnik. 

Mire az immunrendszer teljesen kifejlődik, és a leggyakoribb kórokozók ellen a szervezet védetté válik, az orrmandula elsorvad.

Akkor van szükség orrmandula eltávolítására, ha a szerv valami miatt kórosan megnagyobbodik, ebből adódóan pedig különböző betegségek kiindulópontja lehet. Mérete miatt gátolhatja az orrlégzést, ami miatt a gyerek szájlégzővé válik, alvásproblémái, illetve fülbetegségei alakulhatnak ki. Ez lehet gennyes vagy savós fülgyulladás, amely halláscsökkenést okozhat, de fájdalmat nem - emiatt szokták azt mondani az ilyen gyerekekre, hogy "szelektív a hallásuk".

Nem tudjuk pontosan, hogy az orrmandula mi miatt nagyobbodik meg: ez az elváltozás egyfajta egyéni adottság is. Állhat ugyanakkor a hátterében gyakori felső légúti probléma is - de ezzel kapcsolatos konkrétumot szintén nem lehet mondani.

Az orrmandula eltávolítását altatásban végezzük. A műtét szájon keresztül történik, ahonnan egy speciális eszközzel, az úgynevezett adenotómmal (amely egy hajlított, hurokszerű eszköz) nyúlunk fel az orrgaratba, így távolítjuk el vele az orrmandulát.

Visszahívást kérek