Dr. Jósa Valéria

„Az orvosi pályában tökéletesen megtaláltam azt, amit kerestem.”
Gyermekként határozta el, hogy ha nagy lesz, orvos lesz és a mai napig nem tudná magát elképzelni más szerepben. Türelmes, kommunikatív, kedves, segítőkész és legalább öt nyelven tudja elmagyarázni a betegnek, hogy hogyan fogja meggyógyítani. A fül-orr-gégészet komplexitása mellett a műtéti eljárások is kiemelten érdeklik. Rendelkezik allergológiai szakvizsgával, nagy tapasztalata van a fültőmirigy műtétekben, remekül ért a gyerekekhez és számos alkalommal bizonyította már előadói rátermettségét is.


„Orvosként egy sereg embernek tudok segíteni.”


Gyerekkoromban sokat voltam anyukám legjobb barátnőjének a rendelőjében, aki háziorvos volt. Szerettem nézni, ahogy dolgozik, ahogy minden nap kedvesen segít az embereknek. Azonnal megtetszett. A segítő emberekről potenciálisan feltételezik, hogy minden nap jót tesznek, jót tenni pedig egyszerűen jó érzés. Orvosként egy nap akár egy egész sereg embernek tudok segíteni a lehető legjobb tudásom szerint. Utólag jöttem rá, hogy ez annyira mélyen belém ivódott, hogy már anyukám barátnőjének a rendelőjében megpecsételődött a sorsom. Általános iskolás korom óta tudom, hogy én orvos leszek kész-passz. Vágytam arra, hogy segíthessek és az emberi szervezet is nagyon érdekelt, faltam a biosz szakos tananyagot.

Angolul, németül, franciául, görögül


A gimnáziumot a nyelv alapján választottam, egy német kéttannyelvű gimire esett a választásom. Itt adódott egy olyan lehetőségem, hogy egy évet egy német családnál tölthettem, ami nagyot jót tett a nyelvtudásomnak. Beszélek angolul, németül, franciául és egy kicsit görögül is. Könnyen mennek az idegen nyelvek, nincs gátlásom, ha meg kell szólalni. A középiskolában a nyelvek mellett a matek is jól ment, megyei versenyen nagyon jó helyezést értem el, de ez sem tudott eltéríteni az orvosi pályától. Mivel németül tanultam minden természettudományi tantárgyat, ezért – bár nem gondoltam volna – nem ment olyan jól a felvételi, így sajnos elsőre nem vettek fel az orvosira Budapestre. Ezt nagy csalódásként éltem meg. A Szegedi Egyetemen kezdtem el felkészítő gyanánt a nulladik évet, ahol benne voltam a legeredményesebb 15 tanuló között, így felvettek Szegedre. Ez annyi önbizalmat és magabiztosságot adott, hogy már nyugodt szívvel felvételiztem Budapestre. Sikerült, maximális pontszámmal vettek fel.

Végső irány: a fül-orr-gégészet


Jól ment az egyetem, szerettem és érdekelt az, amit tanultam. Szerintem borzasztóan érdekes az emberi szervezet, az operálást pedig kifejezetten érdekesnek találtam. Ugyanakkor beláttam, hogy általános sebészként egy nő nehezen érvényesülhet, tehát letettem róla. A manualitás mentén kezdtem el vizsgálódni, szélesebb repertoárban, hogy vajon melyik területen lehetne még operálni. Valamiért sokan azt gondolják, hogy a fül-orr-gégészet csak az orrmandulával és a garatmandulával foglalkozik, pedig nem. Ez egy sokkal összetettebb terület. A kis hallócsontocskák operációjától kezdve, a mikroszkóppal végzett műtéteken át, egészen a nagy fej- nyaki műtétekig terjed, ahol aztán tényleg nagyon kell ismerni az emberi testet, a legfinomabb, legapróbb részleteket.


Nemzetközi lehetőségek és tanulságok


A rezidensképzésem alatt ösztöndíjjal voltam Berlinben, Grazban és Amerikában is. Graz-ban 4 hónapig Stammberger professzornál tanultam, aki világhírű az orr endoszkópos műtétek terén. Míg Amerikában egy neves fül-orr-gégész mellett, egy közvetlen orvosi közegben fejleszthettem magam, addig Berlinben megismerhettem az orvostársadalom konzervatív hierarchikus rendszerét. Amikor végeztem, elhivatottságból mondtam nemet a felajánlott Németországi kutatási lehetőségre azért, mert már nagyon fűtött a vágy, hogy betegek között lehessek, hogy végre csinálhassak is valamit. A rögösebb utat választva itthon kezdtem praktizálni. A külföldi tapasztalataimnak még az is szerves része, hogy évekkel később Bécsben tettem le az európai fül-orr-gégészeti szakvizsgát, angolul.

Nyugati szemlélet és partneri viszony


Külföldi tanulmányaim során, Nyugat Európában és a tengerentúlon is azt tapasztaltam, hogy próbálnak a betegeknek mindent elmagyarázni. Partnerként kezelik őket, mindenről tájékoztatást adnak, céljuk, hogy a páciens megértse a betegséget és megértse a választott kezelést. Ha érti, akkor elfogadja és szorosabban követi az utasításokat, betartja őket, így a gyógyulás is gyorsabb és hatékonyabb. Az orvos-beteg kapcsolat alapja nemcsak a kommunikáció, hanem egymás tisztelete is. Például Amerikában természetes, hogy ha megérkezik a beteg, akkor kezet fognak az orvossal és bemutatkoznak egymásnak. Én ugyanebben a partneri viszonyban hiszek, és ezt érvényesítem a praktizálásom minden percében.

Precíz dokumentáció, pontos kommunikáció


A rezidensképzés nagyobb részét a Szabolcs utcában töltöttem, ami meghatározó kiindulópont volt. Magas szakmai elvárásokkal kerültem szembe rögtön a pályám elején, amiből sokat tanultam. Bezárása után az Uzsoki kórház onkológiai profilú fül-orr-gégészeti osztályára kerültem, ahol olyan rendszer-szemléletet tanultam, ami a mai napig elkísér. Az ottani munkásságom óta precízen vezetem és írom a dokumentációkat. Azóta tudom mennyire fontos, hogy a beteg dokumentációja rendben legyen, hogy egy ismeretlen kolléga is eligazodjon a papírjain, pontosan értse és lássa, mit találtam az elvégzett vizsgálatok során.

Nagy tapasztalat a fültőmirigy műtétekben


A kórházi évek nagy előnye volt, hogy betekinthettem az operatív műtéti technikákba. A nyaki nagyműtéteket magas színvonalon végezték és bár én magam fiatal orvosként kevés műtétet végezhettem, rengeteget profitáltam a műtétek asszisztálásával is, megtanultam az ilyen nagy műtétek menetét, részleteit. Mindenközben a Szegedi Egyetem orvosi szakfordító képzésén szereztem angol nyelvű diplomát.
Pályafutásom következő állomása Kistarcsa volt, ami egy nagy nyálmirigy központnak számít Magyarországon. Rengeteg  fültőmirigy műtétet végeztünk. Szerettem ezt a műtét típust, mert technikailag bonyolult, mégis csak néhány óráig tart. Nehéz és szép műtét egyben, valódi kihívás. Arrafelé futnak az arc mozgatásáért felelős idegek, nagyon óvatosan meg kell keresni az ideget, kipreparálni és vigyázni, hogy sértetlen maradjon. Szerencsésnek mondhattam magam, mert nagyszerű főnököm volt, kiváló asszisztensek támogatták a munkánk és nagyon jó nővérek segítették a betegek gyors gyógyulását. Nagyon szerettem ott dolgozni.

Kihívások és sikerek előadóként


 A kistarcsai kórházban nagy mennyiségű nyálmirigy minta állt a rendelkezésre, így ezekre alapozva többször nyílt alkalmam a klinikai kutatásokról előadást tartani Németországban. Egyes előadások után hatalmas megtiszteltetés volt, hogy nemzetközi fül-orr gégészeten belül is specializálódott szaktekintélyek jöttek hozzám gratulálni. Az élet úgy hozta, hogy életem során angolul, németül és magyarul is tartottam már előadásokat, amiket nagyon élvezek. A magyar és a német fül-orr-gége és fej-nyaksebészeti társaság kongresszusainak rendszeresen résztvevője és előadója vagyok. Ha szabadon választhatnék most egy témát, akkor szívesen tartanék egy összefoglaló előadást a fül-orr gégészetről, ahol bemutatnám a terület széles spektrumát, szépségeit és komplexitását a szakterület választás előtt álló egyetemistáknak.

„Engem valamiért szeretnek a gyerekek”


A fül-orr-gégészetben nem válik szét élesen a felnőttek és gyermekek kezelése, azonban bizonyos speciális esetekben, mint a szájpadhasadás, vagy a nyúlajak, a beteget a gyermekközpontokban kezelik. Ez azt jelenti, hogy széles tapasztalatom van felnőttek és gyermekek kezelésében is. Engem valamiért szeretnek a gyerekek, könnyen megtalálom velük a közös hangot. Ha egy gyerek beteg, vagy orvoshoz megy, az szorongással jár. Úgy gondolja, hogy biztos kellemetlen lesz, aztán viccelődve és beszélgetve zajlik a vizsgálat, és rájön, hogy hoppá itt nincs is semmi komoly. Nálam nem nagyon szoktak sírni a gyerekek.

Szélesebb látókört adott az allergológiai szakvizsga


A szakmában eltöltött évek alatt elég korán szembesültem azzal, hogy egy másik szakterület kiemelt ismerete még hatékonyabbá tenné a munkámat, ezért mivel egyre több ember szenved valamilyen allergiától, a klinikai immunológiát választottam. Az allergológia szakvizsát úgy tettem le, hogy az egyik gyerekem az ajtón dörömbölt, a másik pedig még a pocakomban rugdosott, viszont jó döntésnek bizonyult, mert remekül kiszélesítette a látókörömet. Mint már említettem, szeretek operálni , de sok olyan beteg keres fel, akiken nem műtéttel lehet segíteni, hanem valamilyen ritka betegség tünete mutatkozik a szájában, aminek nem igazán tudjuk az okát, ellenben egyre súlyosabbá válik a beteg állapota. Kevés fül- orr- gégész rendelkezik allergológiai rálátással, pedig immunterápiával leküzdhetők az allergiás panaszok, továbbá megelőzhető, hogy más allergének is irritálóan hassanak

Közép és hosszú távú tervek


A Ph.D.-m megszerzésében elég jó úton haladok, melynek témája: „A daganatos megbetegedésekhez társuló trombocitózis vizsgálata”.
Nagyon foglalkoztat a szomnológia is, a szakvizsgán is gondolkodom mostanában, bár a horkolás panaszainak kiküszöböléséhez már nem szükséges a szakvizsga megléte. Nagyon sok a horkoló beteg, akiken fül-orr gégészeti műtéti beavatkozással segíteni lehetetne. Azonban jelen pillanatban időm fő részét a két gyermekem nevelésének szentelem, hiszen ők azért jöttek a világra, hogy ők is kellő helyet kapjanak az életemben. A férjem is orvos, sebész. Neki három szakvizsgája van és két diplomája, nekem is kettő diplomám van és már csak egy szakvizsgával vagyok lemaradva. Persze ez nem verseny. Mindketten nagyon szeretjük a munkánkat, kicsit munkamániásak is vagyunk talán, de emellett a kislányom és a kisfiam születése óta fontos célom az is, hogy jó embereket neveljek a gyerekeimből.

Munkáját mindig lelkiismeretesen végzi


A rendelés a Lehel úton, a Kórházban zajlik egy jól felszerelt, tágas ambulancián. A műtéteket most már több, mint 1,5 éve végezzük, jól összeszokott csapattal, a gyermekek altatásában is jártas altatóorvossal. Nagyon szerencsés, hogy 10 percnyire lakom innét, úgy tudok operálni, hogy ha véletlenül gond van a beteggel, csak értesítenek, és én 10 perc alatt ott vagyok. Ez szakmailag megnyugtató számomra. A fül-orr-gégészetben előfordulhatnak szövődmények, legtöbbször vérzés, amit szakorvos tud ellátni. Nincs mese, a közelben kell lennem. A kórház vezetősége arra is hajlandó volt, hogy megfelelő fül-orr gégészeti nővért is biztosítson, akinek a gyerekkel való megfelelő bánásmódban is van gyakorlata. Nagyon megnyugtató így dolgozni.
Visszahívást kérek