Garatmandula kisebbítés, eltávolítás

A garatmandulák ugyancsak a különböző vírusfertőzésekkel szemben segítik a védekezést. 3-4 éves korig van igen aktív szerepük, ezt követően 4-5 éves kor körül visszafejlődésük megindul. Alkalmasak arra, hogy bennük a kórokozók hosszabb- rövidebb ideig megbújhassanak, baktérium és gomba kolóniák alakulhassanak ki, és innen a véráramba kerülve lázas állapotot idézzenek elő vagy más szervek megbetegedését okozzák.

A mandulák kivétele illetve kisebbítése akkor javasolt, ha gyulladásuk sokszor (évi több mint hatszor) jelentkezik. Az ismétlődő lázas állapot, a gyógyszerek szedése, a fájdalom a szervezetet igen megviseli. Ebben a helyzetben a mandulaműtét reális alternatívát jelenthet a gyakori antibiotikum szedéssel szemben. Indokolt a garatmandulák eltávolítása akkor, ha a gyulladás a mandula körüli térbe terjed és mandula körüli tályog alakul ki.

A mandulák eltávolítása vagy kisebbítése után a tünetek lényeges javulása várható, ám teljes eltávolításuk helyett egyre gyakoribb, hogy azok állományát kisebbítjük. Ez a beavatkozás általában kevésbé megterhelő a kisgyermekeknek.

A mandulaműtét fontos és eredményes beavatkozás a gyermekkorban. Az orr-és garatmandulák eltávolítását kisgyermekkorban altatásban végezzük. A legtöbb gyermek a műtétre nem is emlékszik. A műtét után a gyermekek a közösségből legkevesebb 1, legfeljebb 2 hetet hiányoznak, ezalatt az idő alatt kímélő életmódot igényelnek, majd visszaállhat a megszokott életritmus.

Visszahívást kérek