Alvás alatti endoszkópia

Az alvás alatti endoszkópia egy olyan kamerás-videoendoszkópos vizsgálat, ami a beteg alvása alatt történik, akkor, amikor ténylegesen horkol vagy légzéskimaradást produkál.

Ez egy gyógyszerrel létrehozott rövid, felszínes altatás, mely az alvásnak azt a fázisát tükrözi, amikor valóban horkolások és légzéskimaradások jönnek létre (ún. nonREM alvásfázis). A tényleges vizsgálatot megelőzi az álatlános altatásnál is szokásos kivizsgálás (labor, EKG, sze. mRTG és aneszteziológiai vizsgálat).

A vizsgálat napján nappal éhgyomorra érkezik a páciens,  tehát nem éjszakai vizsgálatról van szó. A vizsgálati idő kb.15-20 perc, majd 1-2 órás ébredezést követően a beteg otthonába távozhat. 


A vizsgálattal az éber állapothoz képest sokkal pontosabban megállapítható, hogy mitől horkol a beteg illetve a felső légutak tényleges anatómiai szerepéről kapunk információt, hogy mely területen és milyen mértékben található  elzáródás vagy szűkület, így a későbbi műtét is sokkal precízebben tervezhető, egyénre szabható.

A vizsgálat európai szakmai ajánlás részeként minden műtét előtt elvégzendő.

Visszahívást kérek