Mi történik az első vizsgálat során, és milyen kezelésekre van lehetőség?Ha horkolásos panasszal keres meg bennünket valaki, az első dolog, hogy alaposan kikérdezzük – magyarázza dr. Jósa Valéria. Ennek során felmérjük, hogy milyen súlyos a helyzet, mennyire befolyásolja a horkolás a beteg életminőségét. Fennáll-e bármelyik azon tényezők közül, amelyek horkolásra vagy légzéskimaradásra hajlamosítanak. Szóba kerülnek ilyenkor a gyógyszerszedési, étkezési, italfogyasztási szokások.

Természetesen felmerül a kérdés, mennyire ébred fáradtan reggelente a páciens. Sajnos egyre gyakrabban azzal szembesülök, hogy az emberek 5-6 órát alszanak – meséli Jósa doktornő. Ez azért is gond, mert az alvásnak nemcsak a minősége, hanem az időtartama is megfelelő kellene, hogy legyen. A túlhajszolt életmódunk ezt egyáltalán nem segíti.

A kikérdezést követően egy részletes fül-orr-gégészeti vizsgálat következik, mely során egy vékony kamerával az orrjáratokat és az orrgaratot is megvizsgáljuk. Ha itt jelentős eltérés van, ami lehet egy súlyos fokú allergia, az orrjáratokat részben vagy egészben lezáró orrpolipok, vagy jelentős méretű orrmandula, amely felnőtt korra nem sorvadt el, akkor itt meg is állunk. Fontos ugyanis a megfelelő orrlégzés ahhoz, hogy ne alakuljon ki horkolás. Gondoljunk csak arra, hogy bárki elkezdhet horkolni egy súlyosabb megfázás idején, amikor nem kap levegőt az orrán keresztül. Mielőbb tovább lépnénk a horkolás kivizsgálásában, ezeket kezelnünk kell.