Komoly betegségek tünete is lehet a horkolás

A horkolás nem pusztán igazi rémálom lehet horkolónak és társának, de komolyabb egészségügyi kockázatot is jelenthet, mint azt eddig gondoltuk – világít rá egy friss kutatás.

A hangosan horkolóknak 40 százalékkal nagyobb az esélyük a magas vérnyomás kialakulására, mint azoknak, akik nem horkolnak, 34 százalékkal nagyobb valószínűséggel  kaphatnak szívinfarktust, és 67 százalékkal nagyobb az esélyük a stroke-ra.

Amikor már magunk is többször felébredünk miatta, illetve a légzésünket is zavarja, az komoly problémákra utal. Egyik ilyen az alvási apnoe, mely során a beteg légzése többször is leáll alvás közben, és akár százszor is felébredhet emiatt egy éjszaka alatt, anélkül, hogy emlékezne rá. Többek között ezért is van, hogy a sokat horkolók reggel kialvatlannak érzik magukat. Ez a betegség a horkolók körülbelül 50-60 százalékánál fordul elő.

Noha egyre több szó esik az alvási apnoe tüneteiről és veszélyeiről, még mindig nagyon sokan alulbecsülik azt. Ráadásul a horkolás az életkor előrehaladtával  egyre rosszabb lesz, és a közvélekedéssel ellentétben

ugyanakkora az előfordulási aránya a nők körében, mint a férfiaknál.